lauantai 18. tammikuuta 2014

Hyvää uutta vuotta!

Ilotulitteita, viinirypäleitä ja punaisia alusvaatteita



Vuoden vaihtuessa jokaisessa maassa juhlitaan, muistellaan mennyttä vuotta ja arvuutellaan, mitä tuleva vuosi tuo tullessaan. Uudenvuoden vietossa on maasta riippumatta paljon samankaltaisia perinteitä muovattuna paikallisen kulttuurin tavoilla ja tottumuksilla. Tulevan ennustaminen, onnen tavoittelu, lupausten tekeminen ja toivomusten esittäminen ovat suuri osa uudenvuoden viettoa joka puolella maapalloa.

Suomessa ennustetaan tinasta
Suomessa uutenavuonna onkin tapana mm. tehdä lupauksia tulevalle vuodelle ja mm. valaa tinaa. Tinasta ennustetaan, mitä tuleva vuosi tuo tullessaan.
Tinan valamisen lisäksi Suomessa on uutenavuonna ennustettu tulevaa myös erilaisin taioin ja uskomuksin - aivan kuten juhannuksena. Esimerkiksi jos halutaan koko vuodeksi onnea kotiin, kannattaa toivoa vuoden ensimmäisen vierailijan olevan nainen. Miesvierailija naisen sijaan toisi taloon epäonnea. Jos taas halutaan nähdä tuleva puoliso unessa, tulee tyynyn alle laittaa tinanvalantavedessä kastettu nenäliina.
Suomalaisiin uudenvuoden perinteisiin kuuluu tietysti myös ilotulitteiden ampuminen. Erilaisia ilotulitteita ostetaan paljon ja ne ammutaan ilmaan keskiyöllä vuoden vaihtumisen merkiksi. Ilotulitteita aletaan yleensä ampua jo hieman aikaisemmin, joskus kuuden ja kymmenen välillä. Ilman erityistä lupaa raketteja on lupa ampua vain uudenvuodenaattona.
Mitä enemmän, sen parempi
Ilotulitteita ammutaan myös muissa maissa vuoden vaihtumisen merkiksi. Tänä vuonna järjestettiin suuria ja näyttäviä ilotulituksia ympäri maailmaa. Dubaissa järjestettiin tähän mennessä maailman suurin ilotulitus, jossa ammuttiin ilmaan jopa satojatuhansia raketteja. Myös Sydneyssä oli suuri ilotulitusnäytös, jota oli seuraamassa peräti puolitoista miljoonaa ihmistä.
Myös muualla maailmassa kokoonnutaan yhteen viettämään uutta vuotta. Saksassa sadattuhannet ihmiset kokoontuvat Brandenburgin portille ja Ranskassa Champs-Élysé -kadulle toivottamaan uuden vuoden tervetulleeksi. Myös mm. New Yorkissa, Lontoossa ja Edinburghissa vietettiin uuttavuotta erilaisin paraatein ja festivaalein.

Viinirypäleitä ja punaisia alusvaatteita
Myös Espanjan Madridissa ihmiset kokoontuvat yhteen uudenvuodenaattona. Puerta de Solin aukiolla kokoontuvat espanjalaiset tosin liittävät mukaan oman perinteensä - viinirypäleet. Viinirypäleiden syönti takaa onnea tulevalle vuodelle. Kun kellot lyövät vuoden vaihtuessa kaksitoista kertaa, jokaisella kellonlyömällä tulee syödä yksi rypäle – se tuo onnea tulevan vuoden jokaiselle kuukaudelle. Taian vahvistamiseksi osalla on tapana pudottaa kultasormus lasilliseen kuohuvaa cavaa.
Joillakin espanjalaisnaisilla on uutenavuonna tapana pukeutua punaisiin alusvaatteisiin, joiden uskotaan tuovan onnea tulevalle vuodelle. Italiassa punaiset alusvaatteet ovat myöskin osa uudenvuoden taikoja ja niiden uskotaan tuovan onnea.

Kiinassa uusivuosi on pitkä ja punainen
Punainen väri näkyy uutenavuonna myös Kiinassa, tosin ei alusvaatteissa vaan kaikkialla. Kadut ja ovenpielet ovat täynnä lyhtyjä ja muita koristeita. Punainen väri hohkaa koristeissa kaikkialla, sillä väri yhdistetään kiinalaisessa kulttuurissa positiivisiin asioihin ja uskotaan mm. että se pitää pahuuden loitolla. Lapsille ja aviottomille tuttaville jaetaankin uutenavuotena lahjoja, “punaisia paketteja”, jotka yleensä sisältävät rahaa.
Kiinassa uuttavuotta vietetään eri aikaan kuin muualla maailmassa. Siellä vuosi vaihtuu kiinalaisen kalenterin mukaan tammi-helmikuun vaihteessa tai helmikuun aikana ja uudenvuodenjuhla kestää jopa kaksi viikkoa. Juhlaperinteisiin kuuluu ilotulitteiden lisäksi temppelissä käynti suvun uskonnosta riippuen.

Venäjällä juodaan samppanjaa ja tuhkaa
Useissa maissa yksi tapa juhlistaa uuttavuotta on nostaa maljat keskiyöllä, kun vuosi vaihtuu. Näin tapahtuu myös Venäjällä. Siellä vuosi vaihtuu samaan aikaan kuin muualla maailmassa, mutta yhdeksän kertaa. Venäjällä on yhteensä yhdeksän aikavyöhykettä, joten vuosi periaatteessa vaihtuu yhdeksän kertaa. Siksi joillakin on tapana juoda samppanjamaljat aattona vuodenvaihteen kunniaksi yhdeksän kertaa aina tunnin välein.
Samppanjan avulla yritetään Venäjällä myös saada toiveet toteutumaan uutenavuonna. Monilla on tapana kirjoittaa jokin toive paperilapulle, polttaa lappu ja juoda lapun tuhkat samppanjaan sekoitettuna Vapahtajan tornin kellon lyöntien lakatessa.
Ennen kuin vuosi ehtii vaihtua, jokaisessa venäläisessä kodissa on vieraillut Pakkasukko jakamassa lahjoja ja toteuttamassa toiveita. Pakkasukko muistuttaa hyvinkin paljon suomalaista Joulupukkia.

Onnea, onnea, onnea vaan...
Kreikassa uutenavuonna järjestetään Pyhän Basilin festivaali, jossa syödään suuri pyhimyksen nimikkokakku. Kakkuun on piilotettu kolikko, jonka saajalle on luvassa onnentäyteinen vuosi. Kreikkalaisessa kakku ja kolikko -perinteessä on sama idea kuin suomalaisen joulun riisipuurossa ja puuroon piilotetussa mantelissa.

Kulttuurien välisistä eroista huolimatta lähes kaikkia yhdistää onnen ja hyvän tulevaisuuden tavoittelu. Kaikki tuntuvat pyrkivän onnellisuuteen ja huolettomuuteen erilaisin taioin ja uskomuksin. Ikuista onnea tavoitellessa saakin olla ihan luvan kanssa hieman taikauskoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti